Ajankohtaista

2.1.2024

Hyvää uutta vuotta!
Vuosi vaihtuu kirpeässä pakkassäässä, sihteeri- ym konttoritöitä tehden.
Jos tulee lauhempaa keliä, teen varpuluutia lisää varastoon. Muuten metsä/luonto yrittäjyyden puolella ei paljoa konkreettista tapahdukaan ennen keväällä tehtäviä joulukuusien leikkauksia. Kasvukauden alkaessa onkin sitten aika kerätä esimerkiksi kuusenkerkkiä, istuttaa taimia, jne.

8.12.2023

Joulukuusimyynti viikonloppuisin ennen joulua
la – su klo 13 -15
9.-10.12. ja 16.-17.12

Valitse ja kaada -mahdollisuus sekä valmiiksi kaadettuja joulukuusia. Kapeita ja leveitä, isoja ja pieniä.
Tänä vuonna kaupan päälle veloituksetta hieman myös lunta.

31.10.2023

Nyt on leikkohavujen aika jo hyvässä vauhdissa.
Havuja voi käyttää moneen paikkaan: havuasetelmat maljakoihin, hautausmaalla talvisomisteeksi (etenkin jos ei olisi lunta), havukranssien ja pallojen sekä köynnöksen materiaalina ja vaikkapa ne perinteiset porrashavut. Pientä tuotekehitystä voi tehdä ja pujottaa porrashavujen tyvet kanaverkon silmiin, niin saa portaiden eteen maton, jonka voi ravistella lumisateen jälkeen puhtaaksi.

Teen tilauksesta havukransseja, lapekimppuja, havuköynnöstä.

Varpuluutia tilauksesta ja pientä varastoakin on, muutama kuivattu saunavihta on vielä jäljellä.

Joulukuusen voi varata jo nyt, sen voi käydä viljelmältä vaikka valikoimassa nyt etukäteen ja hakea (tai tilata kotiinkuljetuksen tähän lähialueelle) joulun alla.
Tarjolla myös muutamia isoja kuusia, yli 3-metrisiä, joko sisälle tai pihalle. Nyt vielä voi saada rautakangella reiän maahan ja pystytettyä pihakuusen talven ajan  vihreäksi, jonka voi sitten keväällä poistaa. 

Lapekimppu

Varpuluudat

25.8.2023

Nyt on sienestyksen aika. Sateiden määrä ja kohdalle osuminen vaikuttaa sadon määrään. Lämpötila vaikuttaa etenkin laatuun. Syötävää löytyy ja sieniretkiä voin tilauksesta järjestää, jos kiinnostuneita löytyy. Ota yhteyttä mikäli kiinnostaa, niin sovitaan aika – joko arkena tai viikonloppuna.

lampaankääpiä, orakkaita, suppilovahveroita

Leikkohavuja voi käyttää ympäri vuoden, auringonkukkien kanssa voi maljakkoon laittaa lisävihreäksi havuja. Hautausmailla kukkii vielä kesäkukat ensimmäisiin pakkasöihin asti, ja ei ole aika vaihtaa kanervia tilalle. Männynhavut, serbiankuusi ja pihdat eivät karista neulasiaan yhtä herkästi kuin metsäkuusi, siksi ne ovat hyviä vaihtoehtoja, jos viet havuja jo syyskuulla haudoille.
Havuja kiloittain tai niputtain saatavilla. Kysy lisää vaikka puhelimella (soitto, tekstiviesti tai whatsapp) tai sähköpostilla.

havuja leikkovihreänä

6.6.2023

Saunavihtojen eli vastojen aika!

Heti käyttöön kesäiseen saunaan tai vaikka juhannukseksi, varaa ja sovi toimitus.
(Nouto Liikolasta tai toimitus esim Sysmän kirkolle)
Talvivarastoon tehdään vihdat eli vastat myöhemmin, kun lehdet vahvistuneet ja parhaimmillaan. Yleensä juhannuksen tienoilla.

Teen vihtoja tilauksesta. Jos noudat tuoreena, voit pakastaa tai kuivata kotona talven varalle. Voin myös kuivattaa, ja noudat myöhemmin.
Rajatussa määrin myös muista puulajeista kuin koivusta – oletko koskaan kokeillut tammi-, vaahtera-, tervaleppä- tai pihlajavihtaa?

Haluaisitko opetella tekemään vihdan itse?
Tervetuloa vihtapajaan harjoittelemaan!
Varausperiaatteella mennään tässäkin, noin tunnissa kootaan vihta ja sidotaan varpuniteellä. Tule yksin, kaksin tai porukalla.

Yhteystiedot sivun yläreunassa, ota yhteyttä jos kysyttävää tai haluat tehdä varauksen/tilauksen.

Vihdan hinta on 6.5 eur/kpl
ja vihtapaja 12 eur/henkilö

saunavihta eli vasta, eri puulajeista, varpuniteellä sidottu
Saunavihtoja tuoreeltaan

 

31.3.2023
Mahlan juoksutuksen aika lähestyy. Maa ei ole paksusti jäässä ja heti kun pakkasyöt hellittävät, on aika porata mahlakoivikkoon reiät ja laittaa letkut+ämpärit paikalleen. Pakkasyö ei varsinaisesti heikennä mahlan virtausta puussa, mutta letku jäätyy umpeen.
Myyn mahlaa tuoreena, edellisen vuorokauden aikana valutettua, asiakkaan omaan astiaan. (kyllä kannellinen ämpärikin tarvittaessa löytyy)
Mahlaa voi kotona sitten juoda ja käyttää ruuanlaittoon heti tuoreeltaan ja pakastaa loput. Mahla säilyy jääkaapissa vain päivää! Parhaimmillaan mahla on valutuskauden alkupuolella, silloin se on kirkasta ja raikasta.

 

Nouto Liikolasta tai toimitus Sysmän kirkolle (tai lähialueille) silloin kun muutakin asiointia on.
Hinta 10 eur / ”10 litran ämpäri”. Pienempiäkin eriä saa.

 

Ota oma astia mukaan ja pakasta kotona. Mahla säilyy vain pari päivää jääkaapissa. Noudot sopimuksen eli varausten ja sääoloista johtuvan valumisnopeuden mukaan. Noudettava mahla on viimeisen vuorokauden aikana valutettua.
Yhteystiedot näkyy sivun yläreunassa.

Mitä mahla on? Lisätietoa esimerkki osoitteissa:
www.arktisetaromit.fi/
lab.fi/fi/projekti/mahla

 

1.1.2023
Kiitokset asiakkaille ja sivustollani vierailleille vuodesta 2022, hyvää uutta vuotta 2023!

Alkuvuodesta on paperitöiden aika, sekä yhdistyksissä että oman yrityksen osalta.

Joulukuusien muotoleikkauksia on tehtävänä keväänkorvalla.

Metsien sertifioinnin luomukeruualueena lopetin tähän vuodenvaihteeseen, mahlaa ja keruutuotteita (esim kuusenkerkkä, koivunlehti, horsmankukka, mesiangervo) on saatavilla tilauksesta ja sopimuksen mukaan tavanomaisina (ei-luomu).

Opastettuja kierroksia Sysmän kirkkomaalla ja Otamon hautausmaalla kysynnän mukaan kesällä 2023. Edellisvuosien tapa ei jatku; kolme kierrosta, yksi kunakin kesäkuukautena, kummallakin hautausmaalla.